Säännöt

 

Hämeenlinnan Paasikivi-Seura r.y:n säännöt on hyväksytty yhdistyksen vuosikokouksessa 25.3.2025 Hämeenlinnassa.

 

Yhdistyksen nimi ja kotipaikka 

 

1 §

Yhdistyksen nimi on Hämeenlinnan Paasikivi-Seura ry. Yhdistyksen kotipaikka on Hämeenlinnan kaupunki. 

 

Yhdistyksen tarkoitus 

 

2 §

Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia Tasavallan Presidentti J. K. Paasikiven muistoa ja hänen poliittista perintöään edistämällä kaikkien kansalaispiirien keskuudessa ulko- ja turvallisuuspoliittista ajattelua sekä Suomen maantieteellisen erikoisaseman tuntemusta. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys harjoittaa julkaisu- ja valistustoimintaa, järjestää kokous-, esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia sekä tukee ja edistää J. K. Paasikiven muistoa ja elämäntyön vaalimista. 

 

Yhdistyksen jäsenet 

 

3 §

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen Suomen kansalainen, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä suomalainen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen toimintaa ja tarkoitusta. 

 

Liittymis- ja jäsenmaksu 

 

4 §

Jäseniltä perittävän mahdollisen liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous. 

 

Valtuuskunta 

 

5 §

Yhdistyksen hallituksena on valtuuskunta, johon kuuluu vuodeksi kerrallaan valittu puheenjohtaja sekä kolmeksi vuodeksi kerrallaan valittavat 21 jäsentä. Valtuuskunnan jäsenistä yhdistyksen kokous valitsee vuosittain kaksi varapuheenjohtajaa. Valtuuskunnan jäsenistä on vuosittain erovuorossa kolmannes. Valtuuskunta on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä on kokouksessa läsnä. Valtuuskunnan kutsuu koolle puheenjohtaja tai hänen ollessa estynyt jompikumpi varapuheenjohtaja valtuuskunnan määräämällä tavalla. Valtuuskunta voi ottaa itselleen sihteerin, rahastonhoitajan sekä muita toimihenkilöitä. Valtuuskunta voi myös asettaa pysyviä tai tilapäisiä toimikuntia ja määrätä niiden tehtävät. 

 

Työvaliokunta 

 

6 §

Valtuuskunta asettaa keskuudestaan vähintään 5-jäsenisen työvaliokunnan. Sen hoidettavaksi valtuuskunta voi antaa käytännön asioita, kuten esitelmätilaisuuksien järjestämisiä, jäsenrekisterin ylläpitämistä, jäsenmaksujen perimisiä ja muita asioita, jotka eivät ole periaatteellisia tai laajakantoisia. 

 

Vuosikokous 

 

7 §

Yhdistyksen vuosikokous pidetään maalis-huhtikuussa. Muita kokouksia pidetään, kun valtuuskunta katsoo sen tarpeelliseksi tai vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti pyytää. Yhdistyksen vuosikokous tai ylimääräinen kokous kutsutaan koolle vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta yhdistyksen kotisivuilla julkaistavalla kutsulla tai muulla sähköisellä tavalla. 

 

Vuosikokouksen asiat 

 

8 § Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

 

  1. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa
  2. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  3. Esitetään vuosikertomus
  4. Esitetään tilinpäätös ja toiminnantarkastajan lausunto
  5. Vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä valtuuskunnalle ja muille tilivelvollisille
  6. Päätetään liittymis- ja jäsenmaksuista
  7. Vahvistetaan toiminta- ja taloussuunnitelma
  8. Valitaan valtuuskunnan puheenjohtaja ja jäsenet erovuorossa olevien tilalle sekä valitaan valtuuskunnan jäsenistä kaksi varapuheenjohtajaa
  9. Valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja
  10. Käsitellään muut valtuuskunnan esittämät ja yhdistyksen jäsenten vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta kirjallisesti valtuuskunnalle ilmoittavat asiat. 

 

Esitelmätilaisuudet 

 

9 §

Yhdistyksen toimintaan keskeisesti liittyvistä esitelmätilaisuuksista ilmoitetaan vähintään viikko ennen tilaisuutta yhdistyksen kotisivuilla julkaistavalla kutsulla tai muulla sähköisellä tavalla. 

 

Toiminta- ja tilivuosi 

 

10 §

Yhdistyksen toiminta- ja tilivuosi on kalenterivuosi. Tilit on luovutettava toiminnantarkastajalle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta ja toiminnantarkastajan tulee antaa niistä lausuntonsa vuosikokoukseen mennessä. 

 

Nimenkirjoitus 

 

11 §

Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja yksin taikka varapuheenjohtajat kaksi yhdessä tai jompikumpi heistä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa. 

 

Kunniajäsenet 

 

12 §

Yhdistys voi, valtuuskunnan esityksestä, kutsua kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi henkilön, joka on erityisen ansiokkaasti edistänyt yhdistyksen tarkoitusta. Kunniapuheenjohtajia voi olla yksi kerrallaan. Kunniapuheenjohtajalta ja kunniajäseniltä ei peritä vuosittaista jäsenmaksua. 

 

Sääntöjen muuttaminen 

 

13 §

Ehdotus näiden sääntöjen muuttamisesta on tehtävä valtuuskunnalle, joka valmisteltuaan asiaa jättää esityksensä yhdistyksen kokoukselle. Sääntöjen muuttamisesityksestä on kokouskutsussa erityisesti mainittava. Muutosehdotuksen hyväksymiseen vaaditaan vähintään 2/3 annetuista äänistä. 

 

Yhdistyksen toiminnan lakkaaminen 

 

14 §

Ehdotus yhdistyksen purkamiseksi ja sen toiminnan lakkaamiseksi käsitellään ja päätetään samassa järjestyksessä kuin sääntöjen muutos. Jos yhdistys purkautuu ja sen toiminta lakkaa, sen varat on käytettävä yhdistyksen päämääriä edistäviin tarkoituksiin purkamisesta päättäneen kokouksen tarkemmin määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi on sen varat käytettävä samoin.